„Politica adevarata se invarte in jurul religiei. Politicile si stirile false se invart in jurul banului. Situatia lumii la un anumit moment dat, nu este nimic altceva decat reflectia raportarii ei, din acel moment, la Dumnezeu.” (KSLCatalin)
Arhitectura & Imobiliare | Hagia Sofia din Istanbul: moschee, dupa-amiaza si seara, muzeu dimineata. Guvernul turc se joaca cu focul
STIRI Grecia| Veniturile Bisericii Ortodoxe au scazut la 70%. Cauzele?
Batalia lui Dumnezeu cu satan, in Cartea Apocalipsei
Procesiune de amploare: mutarea moastelor Sfantului Alexandru Nevski
STIRI | Biserica ortodoxa romaneasca din Rimini. Romanii din Italia incep o noua ctitorie
STIRI | Guvernul turc l-a invitat pe Papa in tara, de Sfantul Andrei
STIRI | Un nou radio ortodox in capitala tarii
Sa devenim mai spirituali, printr-un… “show de icoane”
I-a vazut rugandu-se in casa, si i-a dat pe mana autoritatilor
STIRI | Razboiul civil, din limbajul international, nu mai este deloc un razboi civil
STIRI: Papa Francisc in Albania. Care ar fi scopul declarat al calatoriei?
STIRI | Site web dedicat vizitei Papei Francisc in Sri Lanka
Eveniment de o importanta deosebita, in aceasta duminica: Sfintirea picturii Catedralei din Slobozia
Si-a inghitit propria avere, ca sa fie inmormantat cu ea…
STIRI| Noi informatii despre cele doua tinere italience disparute in Siria
Seminarul Teologic din Slobozia… seminarul in care elevii se bucura de mese gratuite
Mai mult din Arhitectura & Imobiliare
STIRI | Biserica ortodoxa romaneasca din Rimini. Romanii din Italia incep o noua ctitorie
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Rom...
Eveniment de o importanta deosebita, in aceasta duminica: Sfintirea picturii Catedralei din Slobozia
21 septembrie 2014 – SFINȚIREA PICTURII CATEDRALEI „Înălțar...
Romanii vor sa ridice prima manastire ortodoxa din Peninsula Iberica
Preasfințitul Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugalie...

Hagia Sofia din Istanbul: moschee, dupa-amiaza si seara, muzeu dimineata. Guvernul turc se joaca cu focul

Redactia Stiri    09-05-2014 06:56 AM

Guvernul Premierului turc Recep Tayyip Erdogan intenționează să transforme basilica istorica Hagia Sofia din Istanbul într-o moschee, după-amiaza și seara, și in muzeu dimineața. 

Conform unui raport al agentiei italiene Ansa, monumentul istoric, care atrage milioane de turisti in fiecare an, va avea frescele bizantine care ii acopera zidurile, puse în umbra unei "lumini întunecate", astfel încât să se evite ofensarea Islamului.

Guvernul doreste, astfel, sa converteasca, ceea ce este astăzi văzut ca simbol al Creștinismului, din nou intr-un locas de cult pentru musulmani, așa cum a fost după cucerirea otomană din Constantinopol în 1453. 

Confirmarea planului, a aparut ieri in jurnalul turcesc pro-guvern Yeni Safak, după ce au existat unele scurgeri de date in acest sens, inca de săptămâna trecută (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), cand publicatia Radikal raporta intenția Primului-Ministru de a se ruga în bazilica bizantină, înainte de alegerile prezidențiale din august, eventual încă din 29 mai. Data este una extrem de simbolică, deoarece marchează cea de-a 561-a aniversare de la căderea Constantinopolului în mâinile turcilor. Câteva zile mai târziu, bazilica a devenit moschee, la ordinele lui Mehmet al II-lea Cuceritorul, pana in 1934, când la decizia parintelui Turciei moderne seculare, Mustafa Kemal Ataturk, a fost transformata în muzeu. 

Campania de redeschidere a Hagia Sofia, din nou ca moschee, crește alarmarea în rândul comunităților creștine din Orient.

Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu I a avertizat că "noi și toți ceilalți creștini ne vom opune" (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Atena a numit redeschiderea ca moschee, drept o insultă "la adresa sensibilităților religioase a milioane de creștini". 

Radikal a sustinut mereu ca riscul unei reacții puternice din partea Occidentului, a fost ceea ce l-a împiedicat pe Primul-Ministru turc sa mearga mai departe, pana acum, cu planul sau.

- informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: Redactia Stiri
PRECIZARE IMPORTANTA: Pentru cei ce sunt informati prin newsletter, despre publicatiile noastre, poate deveni destul de deranjant faptul ca frecventa email-urilor este mare. Prin urmare, va recomandam descarcarea toolbarului, dand click pe bannerul de mai sus, intrucat este in mod categoric cel mai bun mod de informare. Acesta va afisaza discret, automat, printr-o steluta sau un mic sunet, orice actualizare si publicarea fiecarei stiri, fara a va umple casuta de mail. Cei ce au ales aceasta varianta, sunt rugati ne trimita un mail prin care sa confirme instalarea toolbarului si retragerea abonamentului de informare newsletter. Multumim
Pentru alte forme de abonament, click aici.
Real Time Web Analytics