„Politica adevarata se invarte in jurul religiei. Politicile si stirile false se invart in jurul banului. Situatia lumii la un anumit moment dat, nu este nimic altceva decat reflectia raportarii ei, din acel moment, la Dumnezeu.” (KSLCatalin)
Arhitectura & Imobiliare | Hagia Sofia din Istanbul: moschee, dupa-amiaza si seara, muzeu dimineata. Guvernul turc se joaca cu focul
The first Orthodox Christian Informational Network… press conference in Slobozia City, Romania (video)
Conferinta de presa – Video Integral – Lansarea primei retele informationale web ortodoxe
STIRI | Icoana Mantuitorului din Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim a fost reasezata pe locul ei… dupa restaurare (foto)
STIRI | Ioan X Yazigi in Romania. Patriarhul Antiohiei si al Intregului Orient vine in Patriarhia Romana
Maine, un nou eveniment: Expozitia “Oameni si Locuri” – in parteneriat media Lacasuri Ortodoxe
STIRI | Moastele Sfintei Ecaterina in Bucuresti. Inchinare, locuri si oameni remarcabili… in spatele Manastirii Casin (foto)
STIRI Bulgaria | Procesiune in Varna, in sustinerea familiei crestine
STIRI | Prevenirea radicalizarii in scoli. Ghid pentru profesori, de identificare a elementelor extremiste
STIRI | Ziua Recunostintei. Indrumar pentru oficierea de slujbe ortodoxe specifice
Amoniti Vs. Israeliti: Batalia lui Ieftae (Judecatori 11)
STIRI | Arca lui Noe. Unde s-a oprit Arca? Noi cercetari si descoperiri…
STIRI | O gravida a fost tarata si lasata goala in strada, de catre angajatorul sau
STIRI | Spre unitate intre Bisericile Ortodoxe si Bisericile Ortodoxe Orientale
STIRI Grecia | Un francez returneaza o amfora greceasca veche
STIRI | Patriarhul Romaniei se afla in Galati – vizita in Arhiepiscopia Dunarii de Jos
Mai mult din Arhitectura & Imobiliare
STIRI | Moastele Sfintei Ecaterina in Bucuresti. Inchinare, locuri si oameni remarcabili… in spatele Manastirii Casin (foto)
   Credincioșii bucureșteni au putut participa, în data de 25...
Finantare prin Axa IV Leader PNDR 2007-2013, pentru Biserica Sfantul Nicolae Hagiesti
Cuvânt la conferința de presă de marți, 25 noiembrie 2014, desfășurată&...
PREMIERA NATIONALA | Consolidare si restaurare – Biserica Sfantul Nicolae – Hagiesti
Cuvânt la conferința de presă de marți, 25 noiembrie 2014, desfășurată&...

Hagia Sofia din Istanbul: moschee, dupa-amiaza si seara, muzeu dimineata. Guvernul turc se joaca cu focul

Redactia Stiri    09-05-2014 06:56 AM

Guvernul Premierului turc Recep Tayyip Erdogan intenționează să transforme basilica istorica Hagia Sofia din Istanbul într-o moschee, după-amiaza și seara, și in muzeu dimineața. 

Conform unui raport al agentiei italiene Ansa, monumentul istoric, care atrage milioane de turisti in fiecare an, va avea frescele bizantine care ii acopera zidurile, puse în umbra unei "lumini întunecate", astfel încât să se evite ofensarea Islamului.

Guvernul doreste, astfel, sa converteasca, ceea ce este astăzi văzut ca simbol al Creștinismului, din nou intr-un locas de cult pentru musulmani, așa cum a fost după cucerirea otomană din Constantinopol în 1453. 

Confirmarea planului, a aparut ieri in jurnalul turcesc pro-guvern Yeni Safak, după ce au existat unele scurgeri de date in acest sens, inca de săptămâna trecută (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), cand publicatia Radikal raporta intenția Primului-Ministru de a se ruga în bazilica bizantină, înainte de alegerile prezidențiale din august, eventual încă din 29 mai. Data este una extrem de simbolică, deoarece marchează cea de-a 561-a aniversare de la căderea Constantinopolului în mâinile turcilor. Câteva zile mai târziu, bazilica a devenit moschee, la ordinele lui Mehmet al II-lea Cuceritorul, pana in 1934, când la decizia parintelui Turciei moderne seculare, Mustafa Kemal Ataturk, a fost transformata în muzeu. 

Campania de redeschidere a Hagia Sofia, din nou ca moschee, crește alarmarea în rândul comunităților creștine din Orient.

Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu I a avertizat că "noi și toți ceilalți creștini ne vom opune" (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Atena a numit redeschiderea ca moschee, drept o insultă "la adresa sensibilităților religioase a milioane de creștini". 

Radikal a sustinut mereu ca riscul unei reacții puternice din partea Occidentului, a fost ceea ce l-a împiedicat pe Primul-Ministru turc sa mearga mai departe, pana acum, cu planul sau.

- informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: Redactia Stiri
PRECIZARE IMPORTANTA: Pentru cei ce sunt informati prin newsletter, despre publicatiile noastre, poate deveni destul de deranjant faptul ca frecventa email-urilor este mare. Prin urmare, va recomandam descarcarea toolbarului, dand click pe bannerul de mai sus, intrucat este in mod categoric cel mai bun mod de informare. Acesta va afisaza discret, automat, printr-o steluta sau un mic sunet, orice actualizare si publicarea fiecarei stiri, fara a va umple casuta de mail. Cei ce au ales aceasta varianta, sunt rugati ne trimita un mail prin care sa confirme instalarea toolbarului si retragerea abonamentului de informare newsletter. Multumim
Pentru alte forme de abonament, click aici.
Real Time Web Analytics