„Politica adevarata se invarte in jurul religiei. Politicile si stirile false se invart in jurul banului. Situatia lumii la un anumit moment dat, nu este nimic altceva decat reflectia raportarii ei, din acel moment, la Dumnezeu.” (KSLCatalin)
Arhitectura & Imobiliare | Hagia Sofia din Istanbul: moschee, dupa-amiaza si seara, muzeu dimineata. Guvernul turc se joaca cu focul
STIRI Grecia – Biserica | Crearea unei “Societati de drept bisericesc si canonic” in Atena
STIRI Irak: Groaza semanata de musulmani in randul crestinilor din Mosul
STIRI Politica: Hai sa recunoastem, aceasta este o versiune crestina a Holocaustului!
STRI Politica | Rusia nu reprezinta o amenintare militara – Patriarhul Chiril
STIRI Ortodoxie | Ocazie unica. Clopotul imens de 18 tone, Alexander Nevski, trece prin Moscova
STIRI Irak: Islamistii i-au fortat sa plece din manastire si sa predea cheile
STIRI Religie | Opinia publica din SUA simte caldura fata de Iudaism si Catolicism, si raceala fata de Islamism si Ateism
STIRI Kosovo: Daca arestarile mai continua, sarbii vor parasi institutiile KiM 
Stiri SIRIA | Manastire franciscana distrusa in Yacubiyah
STIRI RELIGIE | India vrea sa implementeze Codul Civil Uniform
STIRI Arheologie | Descoperirea unei necropole in insula Chios
STIRI Cipru | Incendierea steagului israelian, in fata Ambasadei Israelului din Nicosia
Avion prabusit in Ucraina | Cele doua cutii negre au fost predate malaezienilor
Accident aviatic in Ucraina: Parlamentarii britanici se folosesc de accident, in scopuri politice egoiste
STIRI Ucraina | Armata ucraineana bombardeaza Biserica Sfantul Serghie de Radonej, in timpul slujbei de hram
Mai mult din Arhitectura & Imobiliare
STIRI Irak: Islamistii i-au fortat sa plece din manastire si sa predea cheile
În Irak, miliția jihadista a "Statului Islamic" a ocupat Mănă...
Stiri SIRIA | Manastire franciscana distrusa in Yacubiyah
În seara zilei de duminică, 20 iulie, o rachetă lansată în aer a ...
STIRI Ucraina | Armata ucraineana bombardeaza Biserica Sfantul Serghie de Radonej, in timpul slujbei de hram
Prin harul lui Dumnezeu, nimeni din biserica nu a fost rănit în timpul ...

Hagia Sofia din Istanbul: moschee, dupa-amiaza si seara, muzeu dimineata. Guvernul turc se joaca cu focul

Redactia Stiri    09-05-2014 06:56 AM

Guvernul Premierului turc Recep Tayyip Erdogan intenționează să transforme basilica istorica Hagia Sofia din Istanbul într-o moschee, după-amiaza și seara, și in muzeu dimineața. 

Conform unui raport al agentiei italiene Ansa, monumentul istoric, care atrage milioane de turisti in fiecare an, va avea frescele bizantine care ii acopera zidurile, puse în umbra unei "lumini întunecate", astfel încât să se evite ofensarea Islamului.

Guvernul doreste, astfel, sa converteasca, ceea ce este astăzi văzut ca simbol al Creștinismului, din nou intr-un locas de cult pentru musulmani, așa cum a fost după cucerirea otomană din Constantinopol în 1453. 

Confirmarea planului, a aparut ieri in jurnalul turcesc pro-guvern Yeni Safak, după ce au existat unele scurgeri de date in acest sens, inca de săptămâna trecută (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), cand publicatia Radikal raporta intenția Primului-Ministru de a se ruga în bazilica bizantină, înainte de alegerile prezidențiale din august, eventual încă din 29 mai. Data este una extrem de simbolică, deoarece marchează cea de-a 561-a aniversare de la căderea Constantinopolului în mâinile turcilor. Câteva zile mai târziu, bazilica a devenit moschee, la ordinele lui Mehmet al II-lea Cuceritorul, pana in 1934, când la decizia parintelui Turciei moderne seculare, Mustafa Kemal Ataturk, a fost transformata în muzeu. 

Campania de redeschidere a Hagia Sofia, din nou ca moschee, crește alarmarea în rândul comunităților creștine din Orient.

Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu I a avertizat că "noi și toți ceilalți creștini ne vom opune" (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Atena a numit redeschiderea ca moschee, drept o insultă "la adresa sensibilităților religioase a milioane de creștini". 

Radikal a sustinut mereu ca riscul unei reacții puternice din partea Occidentului, a fost ceea ce l-a împiedicat pe Primul-Ministru turc sa mearga mai departe, pana acum, cu planul sau.

- informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: Redactia Stiri
PRECIZARE IMPORTANTA: Pentru cei ce sunt informati prin newsletter, despre publicatiile noastre, poate deveni destul de deranjant faptul ca frecventa email-urilor este mare. Prin urmare, va recomandam descarcarea toolbarului, dand click pe bannerul de mai sus, intrucat este in mod categoric cel mai bun mod de informare. Acesta va afisaza discret, automat, printr-o steluta sau un mic sunet, orice actualizare si publicarea fiecarei stiri, fara a va umple casuta de mail. Cei ce au ales aceasta varianta, sunt rugati ne trimita un mail prin care sa confirme instalarea toolbarului si retragerea abonamentului de informare newsletter. Multumim
Real Time Web Analytics