„Politica adevarata se invarte in jurul religiei. Politicile si stirile false se invart in jurul banului. Situatia lumii la un anumit moment dat, nu este nimic altceva decat reflectia raportarii ei, din acel moment, la Dumnezeu.” (KSLCatalin)
Arhitectura & Imobiliare | Hagia Sofia din Istanbul: moschee, dupa-amiaza si seara, muzeu dimineata. Guvernul turc se joaca cu focul
Rugaciune ecumenica in SUA, cu portretele celor doi mitropoliti rapiti, asezate in Altar
A fost acordat ‘Ordinul Crucea Sloboziei in grad de CRUCE ANIVERSARA’, domnului Ing. Catalin Ion – presedintele Asociatiei Lacasuri Ortodoxe
Ora de religie – Apelul Consiliului Consultativ al Cultelor din Romania
Transmisiune video in direct, in Duminica Ortodoxiei
INTRAREA in POSTUL MARE, dupa saptamanile pregatitoare. Despre bucuria postirii (un cuvant ramas nepublicat)
Universul – Cel far’ de-nceput! Ce nu spune presa, despre rasturnarea Teoriei Big Bang-ului (KSLCatalin)
Timbre dedicate Saptamanii Patimilor si Pastelui
Biserica Ortodoxa Rusa: Opriti imediat teroarea si garantati siguranta populatiei crestine!
Acum, Liturghia Darurilor mai Inainte Sfintite – transmisiune video in direct, incepand cu ora 17:00
“Comunitatile Ortodoxe, CANDELE APRINSE in BARAGAN”: demareaza un nou proiect inedit
Comunicatul Ministerului Elen al Afacerilor Externe, privind atacul indreptat asupra Scolii patriarhale din Sion
CREZUL, cantat pe 4 voci, de corul slujitorilor Catedralei din Slobozia (VIDEO)
Grecia | Prima intalnire intre Arhiepiscopul Atenei si Ministrul Culturii si Religiei
PS Parinte Episcop Vincentiu | Ultima parte a Canonului cel Mare, in Catedrala (foto)
Frumusetea Raiului pe Pamant – expozitie de icoane ortodoxe contemporane, in Paris
Mai mult din Arhitectura & Imobiliare
Patriarhul Rusiei a oficiat Canonul cel Mare – ziua 2 – in Manastirea Donskoy
În ziua de marți a primei saptamani din Postul Mare, Preafericitul Patr...
Eveniment istoric: resfintirea Bisericii Sfantul Nicolae – Oltenita Nord (foto)
Ieri, Preasfinţitul Părinte Episcop Vincenţiu a fost prezent în mijlocu...
Danemarca: Slujba Arhiereasca la intrarea in Postul Sfintelor Pasti, la Copenhaga (foto)
Duminica Lăsatului secului pentru Postul Sfintelor Paști, la Copenhaga, Danem...

Hagia Sofia din Istanbul: moschee, dupa-amiaza si seara, muzeu dimineata. Guvernul turc se joaca cu focul

Redactia Stiri    09-05-2014 06:56 AM

Guvernul Premierului turc Recep Tayyip Erdogan intenționează să transforme basilica istorica Hagia Sofia din Istanbul într-o moschee, după-amiaza și seara, și in muzeu dimineața. 

Conform unui raport al agentiei italiene Ansa, monumentul istoric, care atrage milioane de turisti in fiecare an, va avea frescele bizantine care ii acopera zidurile, puse în umbra unei "lumini întunecate", astfel încât să se evite ofensarea Islamului.

Guvernul doreste, astfel, sa converteasca, ceea ce este astăzi văzut ca simbol al Creștinismului, din nou intr-un locas de cult pentru musulmani, așa cum a fost după cucerirea otomană din Constantinopol în 1453. 

Confirmarea planului, a aparut ieri in jurnalul turcesc pro-guvern Yeni Safak, după ce au existat unele scurgeri de date in acest sens, inca de săptămâna trecută (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), cand publicatia Radikal raporta intenția Primului-Ministru de a se ruga în bazilica bizantină, înainte de alegerile prezidențiale din august, eventual încă din 29 mai. Data este una extrem de simbolică, deoarece marchează cea de-a 561-a aniversare de la căderea Constantinopolului în mâinile turcilor. Câteva zile mai târziu, bazilica a devenit moschee, la ordinele lui Mehmet al II-lea Cuceritorul, pana in 1934, când la decizia parintelui Turciei moderne seculare, Mustafa Kemal Ataturk, a fost transformata în muzeu. 

Campania de redeschidere a Hagia Sofia, din nou ca moschee, crește alarmarea în rândul comunităților creștine din Orient.

Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu I a avertizat că "noi și toți ceilalți creștini ne vom opune" (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Atena a numit redeschiderea ca moschee, drept o insultă "la adresa sensibilităților religioase a milioane de creștini". 

Radikal a sustinut mereu ca riscul unei reacții puternice din partea Occidentului, a fost ceea ce l-a împiedicat pe Primul-Ministru turc sa mearga mai departe, pana acum, cu planul sau.

- informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: Redactia Stiri
PRECIZARE IMPORTANTA: Pentru cei ce sunt informati prin newsletter, despre publicatiile noastre, poate deveni destul de deranjant faptul ca frecventa email-urilor este mare. Prin urmare, va recomandam descarcarea toolbarului, dand click pe bannerul de mai sus, intrucat este in mod categoric cel mai bun mod de informare. Acesta va afisaza discret, automat, printr-o steluta sau un mic sunet, orice actualizare si publicarea fiecarei stiri, fara a va umple casuta de mail. Cei ce au ales aceasta varianta, sunt rugati ne trimita un mail prin care sa confirme instalarea toolbarului si retragerea abonamentului de informare newsletter. Multumim
Pentru alte forme de abonament, click aici.